بازتاب گزارش طرح پژوهشی برون دانشگاهی آقای دکتر عباس مالیان در خبرنامه کمیته بین المللی مستندنگاری

تصویر کورونا در عصر کورونا

بازتاب گزارش طرح پژوهشی برون دانشگاهی آقای دکترعباس مالیان در خبرنامه کمیته بین المللی مستندنگاری

گزارش یافته های علمی پژوهش برون دانشگاهی آقای دکتر عباس مالیان عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی عمران با موضوع

مطالعات سنجش از دور دیوار بزرگ گرگان (دورکاوی و آشکارسازی سازندهای باستانی)

بین قلعه های شماره ۱۰ و ۱۱ در شهرستان گنبد

که طی قرارداد شماره ۷۵۵-۱-۱۴-۹۷۲ فیمابین دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی و وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اجرا گردید به عنوان مطلب ویژه در جدیدترین شماره خبرنامه کمیته بین المللی مستندنگاری میراث فرهنگی منتشر شد.

لازم به ذکر است دیوار بزرگ گرگان به عنوان بزرگترین یادمان باستانی ایران یکی از آثار تاریخی مهم و بی مانند کشور است که با قدمت بیش از ۱۶۰۰ سال از فراز کوه های البرز تا کرانه دریای خزر به طول حدود ۲۰۰ کیلومتر امتداد داشته است و پس از دیوار چین، طولانی ترین دست ساخت بشر است. هم اکنون پرونده مستندگاری این میراث فرهنگی منحصر به فرد برای ثبت جهانی در فهرست میراث یونسکو در دست تهیه است. در طرح پژوهشی مزبور، کارایی روش های تلفیقی فتوگرامتری هوایی و پردازش تصاویر فضایی برای آشکارسازی سازندهای سطحی و زیرسطحی مورد تحقیق قرار گرفت و نتایج بسیار مفیدی از آن به دست آمد. در این پژوهش علاوه بر استفاده از جدیدترین تصاویر ماهواره ای، به منظور آشکارسازی تغییرات دیوار بزرگ گرگان طی نیم قرن گذشته، از تصاویر با توان تفکیک بالای ماهواره جاسوسی کورونا (CORONA) مربوط به دهه ۱۹۶۰ میلادی که از حالت طبقه بندی شده (فوق محرمانه) خارج شده اند نیز استفاده شد.