جایگاه دانشگاه های تربیت معلم جهان در نظام رتبه بندی تایمز

به گزارش دفتر همکاری های علمی و روابط بین الملل دانشگاه شهید رجایی، کشورهای مختلف، سیاست های متفاوتی درباره تربیت معلم در دانشگاه‌ها دارند. برخی از دانشگاه‌ها فقط رشته‌های تربیت معلم را ارائه می دهند و برخی دیگر در یکی از مقاطع یا رشته‌های خاص به تربیت معلم می‌پردازند. دکتر قربانی افزودند برای برسسی دقیق تر دانشگاه‌های نمایه‌شده در نظام رتبه‌بندی تایمز ۲۰۲۱، همه دانشگاه‌های نمایه‌شده در تایمز ۲۰۲۱ جداگانه مورد بررسی قرار گرفته و وبسایت دانشگاه و مخصوصا دانشکده‌ها و رشته‌های دانشگاه به طور کامل بررسی شد. در برخی از موارد ویکی‌پدیای مربوط به دانشگاه نیز بررسی شد. برای استخراج رشته‌های تربیت معلم از کلمات کلیدی همچون برنامه‌های تربیتی، دانشکده آموزش و پرورش، مراکز یا رشته‌های تربیت معلم، دانشگاه‌های نورمال و دانشکده نورمال در سایت دانشگاه استفاده شد.

[۱] https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2021/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

[۲] educational Programs

[۳] faculty of education

[۴] teacher training centers

[۵] normal university

[۶] normal school, normal faculty

۸۰۲ دانشگاه از میان حدود ۱۳۰۰ دانشگاه نمایه شده در تایمز، دارای برنامه‌های تربیت معلم هستند. ۱۴ دانشگاه مانند دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی به طور کامل و در همه رشته‌ها و مقاطع برنامه‌های تربیت معلم ارائه میدهند (جدول ۱).

جدول شماره ۱٫ دانشگاه‌های ارائه دهنده برنامه‌های تربیت معلم در تمام مقاطع و رشته‌ها

Number Rank-TIMES University Bachelor Master PhD Country
۱ ۱۸۱ Scuola Normale Superiore di Pisa ** Italy
۲ ۲۵۱-۳۰۰ École Normale Supérieure de Lyon ** ** ** France
۳ ۳۰۱–۳۵۰ Beijing Normal University ** ** ** China
۴ ۳۵۱-۴۰۰ East China Normal University ** ** China
۵ ۵۰۱–۶۰۰ The University of the West Indies ** Jamaica
۶ ۶۰۱-۸۰۰ Zhejiang Normal University ** ** ** China
۷ ۶۰۱-۸۰۰ École normale supérieure Paris-Saclay ** ** ** France
۸ ۶۰۱-۸۰۰ Jiangsu Normal University ** ** ** China
۹ ۶۰۱-۸۰۰ National Taiwan Normal University ** ** ** Taiwan
۱۰ ۸۰۱–۱۰۰۰ Nanjing Normal University ** ** China
۱۱ ۸۰۱–۱۰۰۰ Northeast Normal University ** ** China
۱۲ ۸۰۱–۱۰۰۰ South China Normal University ** ** ** China
۱۳ ۱۰۰۱+ National Changhua University of Education ** ** ** China
۱۴ ۱۰۰۱+ Shahid Rajaee Teacher Training University ** ** ** Iran

همانطور که در جدول شماره ۱ مشاهده شد، از ۱۴ دانشگاه تربیت معلم، ۸ دانشگاه مربوط به چین، ۲ دانشگاه مربوط به فرانسه است و ایتالیا، جاماییکا، تایوان و ایران نیز هر کدام یک دانشگاه تربیت معلم دارند. نکته قابل توجه این است که بسیاری از دانشگاه‌ها فقط در مقطع کارشناسی و یا در قالب برنامه‌های آزاد و تخصصی برنامه‌های تربیت معلم دارند. برخی از دانشگاه‌ها دارای مراکز تربیت معلم هستند و در رشته‌های خاصی پس از برگزاری دوره‌های آموزشی، گواهی‌های تخصصی ارائه میدهند. جدول شماره ۲، بسامد دانشگاه‌ها و برنامه‌های تربیت معلم در کشورهای مختلف را نشان میدهد. چنانکه در این جدول مشاهده می شود، ده کشور با بیشترین تعداد برنامه‌های دانشگاهی تربیت معلم به ترتیب عبارتند از: آمریکا، انگلیس، ژاپن، آلمان، اسپانیا، استرالیا، چین، ترکیه، برزیل و کانادا. نکته قابل توجه در ارتباط میان برنامه‌های تربیت معلم و کشورها این است که به نظر میرسد کشورها با تعداد بیشتر مهاجر تعداد برنامه‌های دانشگاهی تربیت معلم بیشتری دارند.

جدول شماره ۲٫ بسامد تعداد برنامه‌های دانشگاهی تربیت معلم در کشورهای مختلف جهان

Country