🔷🔷 برنامه روز هفتم ماه محرم، حسینیه مجازی ۱۴۰۲

🌏 معاونت فرهنگی و اجتماعی از اجرای سلسله وبینار محرم ۱۴۰۲ دانشگاه خبر داد:

به نقل از رییس اداره مطالعات، برنامه‌ریزی و امور اجتماعی دانشگاه تربيت دبیر شهید رجایی، با همکاری مجموعه همکاران معاونت،
🔷 در راستای اجرای سلسله وبینار محرم ۱۴۰۲ دانشگاه، از روز اول ماه محرم، طبق برنامه هماهنگ شده قبلی، روزانه از ساعت ۱۸ الی ۱۸/۴۵، این برنامه ها به صورت مجازی اجرا گردیده است و انشاالله تا روز پانزدهم محرم ادامه دارد :
مدیران اجرایی برنامه: دکتر صلواتی، فریدونی

🔷🔷 برنامه روز هفتم ماه محرم، حسینیه مجازی ۱۴۰۲
سخنران : دکتر جمال الدین مهدی
نژاد
استاد دانشکده معماری و سرپرست دانشگاه تربيت دبیر شهید رجایی
موضوع وبینار : مکتب امام حسین (ع) و معماری اسلامی
تعداد شرکت کنندگان : ۸۹ نفر
🔷 چکیده مباحث وبینار :
_ طرح نمودن سبک و مکتب
سبک از گذشته می آید و به شرط داشتن حقیقت غیر قابل تغییر و تز و میراث مانا، به حال و آینده سرایت می کند.
_ مکتب، یعنی پکیجی که حقایقی جهت آینده دارد و زندگی آینده را بر اساس آن تنظیم می کنیم.
_ یکی از آموزه های مکتب حسین (ع) انسان سازی و تربیت عرفانی است که آدمی را به جایی می کشد که غیر از خدا چیز دیگری را نبیند.
_ واژه عرفان در معماری چنگ می زند در زمین جهت پایداری ساختمانی که عمود خیمه آن عشق و عرفان است.
_ تکاپوی معمار برای رسیدن به افق‌های برتر از زمین است و ورای واقعیت های تجربی و رئالیستی.
_ در هندسه معماری اسلامی:
۱_ هیچ عنصری غیر از انسان و خدا باقی نمی ماند و همه اشکال و نمودهای تجسمی اشیا در عرفان تصویری که غیر مادی و رمزی و نمایشی از توحید اند، غرق می شود.
۲_ انسان از مربع زمین و مقبره (تسبیحات اربعه) به سوی آسمان کشیده شده، و تبدیل به هشت ضلعی شده، که می‌تواند دایره را به عنوان نشانه عرش بپذیرد.
۳_ حرکت از فرش مربع به عرش دایره مطرح است، و گنبد به یک نقطه ختم می شود که همان توحید است و سیر رجوع کثرت از زمین به وحدت و نقطه انتهایی گنبد می انجامد.
۴_ خانه خدا، مربعی شکل و نشانه کانون انرژی زمین است، مسیر طواف در خانه خدا دایره ای است که حرکت در جهت عقربه های ساعت با انرژی مثبت است، در مقام ابراهیم مکه، نماز پشت آن خوانده می شود، در تکایا که به شکل موکب است مناسک عزاداری برپا می شود.
۵_ در بحث سقاخانه مثلا شمال، برای عزاداران مکان های هندسی مختلف دیده شده، فضای پایین آن، برای نمایش تعزیه خوانان با ابزارهای لازم و معماری ایرانی دیده شده، که عرفان تصویری و امکان وصل به خداوند را ترسیم می کند.
۶_ تربيت انسان در مکتب امام حسین، هندسه خاص خود را دارد که رسیدن به آن موقعیت، انسان را به شعارهای فرا زمانی و فرامکانی مثل ” کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا” می کشاند.
🔵 مدیر جلسه:
از شاعر شهیر حافظ شیرازی
_ مرا در منزل جانان چه امن عیش چون هر دم
جرس فریاد می دارد که بر بندید محملها
شب تاریک و بیم موج وگردابی چنین هایل
کجا دانند حال ما سبکباران ساحل ها
_ نویسنده مشهور مسیحی، توماس ماساریک ، در مقایسه مصیبت ها:
مصائبی که بر مسیح (ع) وارد شد نسبت به مصائبی که برحسین(ع) وارد شد مانند پر کوهی است در برابر کوهی بزرگ.